Önsegélyező pénztárak – akár csak 10 % költséggel!

Bővül az önsegélyező pénztárak szolgáltatási köre! – Ettől hangos a média, de vajon tudjuk-e, hogy mi ez az önsegélyező pénztár és hogyan adózik. Hasonlóan kell elképzelni, mint az egészségpénztárakat, a munkáltató kedvezőbb adózással, mint ha bér lenne, befizethet rá egy havi összeget, a munkavállaló pedig meghatározott feltételek fennállása esetén kiveheti a befizetett összeget. Fontos, hogy néhány esetben 180 napig nem lehet hozzányúlni a befizetett tőkéhez. Tehát a januárban befizetett összeget legelőször júliusban lehet felhasználni, ezzel a hosszútávú befektetésre akarnak ösztönözni. Véleményem szerint eddig a pénztár használja minden kötöttség nélkül a tag pénzét. Nézzük a rá vonatkozó szabályokat.

Mire használható fel?

Teljesség igénye nélkül felhasználható az alábbi esetek fennállásakor:

 • Táppénz kiegészítésére
 • Tanévkezdési támogatás
 • Gyógyszerekre/gyógyászati segédeszközökre fordított összegek kiegészítésére
 • Munkanélküliségi ellátások kiegészítésére

2013-tól új szolgáltatások:

 • Devizahitel törlesztésére
 • Védett fogyasztók rezsiköltségére
 • Felsőoktatásban tanulók oktatási és lakhatási költségeire
 • Várandós nők támogatására is felhasználható már a befizetett összeg.

Befizetés és az adózás: 

 1. A pénztártag maga fizeti be a tagdíjat, ekkor 20 %-os személyi jövedelemadó (szja) visszatérítés jár, melyet a pénztártag számláján írnak jóvá. (plusz 24 hónapos lekötés esetén a lekötött összeg 10 %-a, a lekötés évében.)
 2. Munkáltató fizeti be a tagdíjat, ekkor a pénztártagot adó nem terheli, a munkáltatónak a SZÉP kártyához, vagy Erzsébet utalványhoz hasonlóan, 35,7 %-os adóterhet jelent, ekkor viszont szja visszatérítés nem jár a tagnak. Havonta a minimálbér 30 %-ig adható (29 400 Ft).
 3. Ugyanakkor létezik olyan lehetőség, amellyel az előző pontban említett munkáltatói teher megszüntethető, azaz 35,7 % teher helyett 10 % költséggel adhat tagdíjat a cég pl. a cégtulajdonosoknak, cégvezetőknek, munkatársaknak, ráadásul nincs felső határa sem. Erről információt kérhet, ha nálam könyveltet.